Chociaż mleko i jego przetwory stanowią podstawę diety wielu ludzi na świecie, to nie każdy może lub chce po nie sięgać. Powodem może być na przykład nietolerancja laktozy albo awersja smakowa do mleka. Każdy, kto chce zapewnić sobie cenną dla organizmu dawkę aminokwasów niezbędnych, ale ma problem z produktami mlecznymi, z pewnością zainteresuje [...]
W trakcie wysiłku długotrwałego energia pochodzi z węglowodanów i tłuszczów. Jeśli praca charakteryzuje się rosnącą intensywnością, to coraz większy staje się udział węglowodanów. W przypadku utrzymywania intensywności np. w strefie 130-150 uderzeń serca na minutę energia jest czerpana zarówno z węglowodanów, jak i tłuszczów. Jeśli dla kogoś [...]
Odżywki białkowe są bardzo popularne wśród osób dbających o formę i swoje zdrowie. Na rynku, dostępnych jest bardzo dużo rodzajów "białka", więc dla większości jest to pewnie nie lada wyzwanie, by stwierdzić, które z nich zapewnią optymalne wyniki. Aby trochę ułatwić rozeznanie w świecie odżywek białkowych, zebraliśmy podstawowe informacje na ich [...]
Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]
Dokładać czy zmniejszać ciężar? Mniej czy więcej powtórzeń? Opisane zagadnienie nadal budzi wiele wątpliwości, pogłębiają je nieprawdziwe informacje powielane w filmach rozmaitych „ekspertów”. Przede wszystkim chciałbym rozgraniczyć trening trójbojowy, podnoszenia ciężarów, strongman, a kulturystyczny. W drugim, objętościowym wariancie mamy [...]
Czy odżywki wysokobiałkowe są dla nastolatka? To pytanie najczęściej zadają zatroskani rodzice, rzadziej można je usłyszeć z ust zainteresowanego nastolatka. Czy odżywki wysokobiałkowe są bezpieczne? Jeśli tylko producent zadbał o właściwy proces technologiczny i sprawdzone źródło dostawy surowców, dla osób zdrowych są całkowicie bezpieczne. W [...]
[...] są transportowane poprzez krew). Podsumowując, możesz dostarczać odżywki pod koniec i po zakończeniu pracy, np. 40-60 g węglowodanów, 20-40 g białka serwatkowego (izolat, hydrolizat, koncentrat). Klasyczny pokarm i tak nie zostanie sprawnie przyswojony, ze względu na zmiany, które zachodzą w ustroju pod wpływem wysiłku fizycznego. [...]
[...] jeśli posiłek przedtreningowy był skąpy lub też został spożyty na kilka godzinę przed wysiłkiem. Zalecana porcja protein wynosi około 30 – 45 g. Najlepiej sprawdzi się izolat lub koncentrat białka serwatkowego. Podsumowanie Preparaty białkowe sprawdzają się bardzo dobrze jako uzupełnienie braków w diecie. Mają także ten walor, że są wygodne [...]
[...] uginające się od niezdrowej żywności, białko serwatkowe jest całkowicie bezpieczne. W dobie rakotwórczego mięsa czerpanie protein z koncentratu (WPC), hydrolizatu (WPH) czy izolatu (WPI) białka serwatkowego ma uzasadnienie. Eksperyment naukowy Siedemnastu mężczyzn w wieku 23 lat, mających 1,8 m wzrostu i ważących 80 kg otrzymało białko i [...]
Sportowcy na diecie roślinnej lub ze wdrożonymi ograniczeniami żywieniowymi, rezygnujący z produktów mlecznych, wybierających te o niskiej zawartości alergenów, wegańskie lub bezglutenowe, mogą kierować swoją uwagę w stronę suplementacji białkami roślinnymi. Powszechnymi źródłami protein są soja, konopie, ryż i groch. Dlaczego warto postawić na [...]
[...] z ciężarem 60-70% maksymalnego, a później 4 serie po 10 powtórzeń z ciężarem 80% maksymalnego. Podawano im białko, w ciągu 12 h po treningu: część mężczyzn otrzymała 80 g izolatu białka serwatkowego (porcja 40 g WPI była dostarczana co 6 h), w drugiej grupie WPI podawano inaczej: 20 g co trzy godziny (4 porcje po 20 g w ciągu 12 h). trzecia [...]
Czego potrzebujesz? Na spód: 30 g oleju kokosowego 50 g masła orzechowego 50 g jogurtu naturalnego 40 g mąki kokosowej 20 g izolatu białka serwatkowego słony karmel Na karmel: 100 g daktyli 25 g masła orzechowego 15 g izolatu biała serwatkowego o smaku słony karmel szczypta soli 30 g orzeszków ziemnych Polewa: 70 g czekolady min 74% kakao 10 g [...]
Większość ludzi słyszała o glutenie, choć mało kto wie, iż w jednym z badań najczęściej zaburzenia podobne do zespołu jelita drażliwego (IBS) wywoływały fruktany (węglowodany krótkołańcuchowe pochodzenia roślinnego zawierające łańcuch cząsteczek fruktozy), a nie gluten! Co zapamiętać? Istnieje pewien ściśle określony próg tolerancji fruktozy [...]
Czego potrzebujesz: 100 g stałej części mleczka kokosowego 30 g izolatu białka serwatkowego - najlepiej o smaku orzech/nugat/czekolada 50 g czekolady min 74% kakao 50 g masła migdałowego 5 g kakao 45 g migdałów ( 12 sztuk w całości, resztę drobno posiekać ) Jak wykonać: Stałą część mleczka, pokruszoną czekoladę i masło migdałowego włożyć do [...]
Czego potrzebujemy: 110 g masła orzechowego - najlepiej crunch 60 g oleju kokosowego 60 g izolatu białka serwatkowego - czekoladowego 35 g kakao 10 g maki kokosowej 30 g orzechów ziemnych 70 g czekolady min 74 % kakao 10 g oleju koko lub kremu NutWhey biała czekolada - kokos Jak wykonać: Olej kokosowy wraz z masłem orzechowym rozpuścić w kąpieli [...]
Witam. Zawsze stosowałem białko WPC od różnych firm, sfd, allnutrition, optimum nutrition itd. Proch był zawsze bardzo podobny, taki bardziej zbity. Ostatnio kupiłem izolat olimp tak na spróbowanie, i proszek jest całkiem inny. Taki jakby suchy, bardziej sypki niż wpc. Czy izolat tym się charakteryzuje czy z moim białkiem jest coś nie tak?
Witam Natknąłem się ostatnio na taki produkt jak Izolat Białka Wołowego chciałbym wiedzieć czy jest ono lepsze od tradycyjnego i powszechnie znanego Białka Serwetkowego, czym się różnią w działaniu w skutkach, jak się ma cena co do jakości i czy opłaca się ewentualnie zainwestować trochę więcej w nie ? Pozdrawiam :)
Extensor Extreme 95% OPIS: Extensor Extreme 95% to odzywka proteinowa zawierająca w składzie najwyższej jakości izolat białka serwatkowego. Praktycznie pozbawiony węgli i tłuszczu - czysty, maksymalnie stężony: - produkowany metodą wymiany jonowej - wyraźnie nasila anabolizm - hamuje procesy kataboliczne - poprawia bilans azotowy przyczyniając [...]
Witam, pytanie jak w temacie, pozdr. obowiązkowa fotografia sylwetki ( przód lub tył): - Wiek: 25 Waga: 78 Wzrost: 186 Cel cyklu: masa stosowane już wcześniej suplementy : kreatyna Uprawiane inne sporty: - stosowane wcześniej spalacze : - suplement stosowane przez ostatnie 60 dni: - ilość dni wolnych od kreatyny: - [...]
Która odżywka na rynku polskim jest w 100% izolatem białka serwatkowego? Cyztajac o suplementach stracilem rachube, jest tak na nich napisane, ye nie wiem, ktore to iyolaty, a ktore koncentraty. Z gory dziekuje za odpowiedz